TEDxAlmere 2014

Het begon allemaal weer via Twitter. Wat iemand ook van al die online klets sites vindt, het kan wel iets betekenen indien je een idee wil lanceren.

ImageZo is het ons ook vergaan. Via Twitter en het doelgericht zoeken naar mensen uit Almere, waar we het eerste GrowingGreenHouse willen realiseren, kwamen we TEDxAlmere tegen. Eerlijk gezegd wisten we niet eens dat TEDx ook al in Almere bestond. Terecht, want 2014 was pas de tweede keer dat het werd georganiseerd. Even rondneuzen op de site leverde mooie en indrukwekkende verhalen uit 2013 op (doen!!!).

Nu dus de oproep om ideeen aan te dragen voor sprekers 2014. Dat was in januari 2014 en ja, je moet wel gekke dingen doen wil je gekke ideeen verspreiden: dus een mailtje gestuurd naar de organisatie.

Toen kregen we een ontzettend lieve mail van Elma terug met de vraag naar meer informatie. Elma – zoals we pas later begrepen – was de spin in het web achter TEDxAlmere. Maar daar meer over later:-))

Referenties werden inghaald over GGH en Beate, onze initiatiefneemster. Dank hierbij aan Raymond Versteegh van Almere Smart Society, die vanaf het begin enthousiast was over ons idee en hier een goed woordje heeft ingebracht. Zo werkt dat dus.

Resultaat van dit heen en weer was dat Beate werd uitgenodigd tot een korte presentatie in het kantoor van de licentiehouder op de 21ste verdieping van een van de skyscrapers van Almere. Dat was spannend, kort en succesvol want even later kwam de vraag of het hele verhaal ook te vertellen was binnen 10 minuten. NATUURLIJK:-))

Aangemerkt even – en het lijkt ons te achtervolgen – was dat de voorbereidde presentatie niet werkte.

Nog een week later moest onze presentatie voor 10 april klaar zijn. Het leek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Elma werd ongeduldig, streng en belde de licentiehouder zelf op om te vragen hoe het ervoor stond. Iets netter geformuleerd kwam het erop neer dat er technische problemen waren met het fimpje dat we wilden laten zien en waarin mooi wordt uitgelegd wat GGH is en waarom het in Almere hoort.

Nadat de powerpoint presentatie klaar was en het filmpje opgestuurd (en Elma ook weer rustig kon slapen) werd het verhaal geoefent ( hardop, stilletjes, in de keuken en op kantoor…).

Hoe vertel je iets niet te technisch, zonder reclame, geen oproep en ook nog leuk? – een uitdaging die uiteindelijk groter leek dan het daadwerkelijk was. Conclusie: vertel het idee, wat je wil, hoe je het wilt doen en wie je nodig hebt…liever niet uit je hoofd geleerd, maar met je eigen woorden op je eigen manier…

10 april 2014

In de ochtend had Beate nog een interview met journaliste Liedewij Loorbach van De Correspondent, een online kwaliteitskrant (aanbeveling!!!), die mooie projecten in Flevoland volgen. De locatie van het interview (places to work) bevelen we hier ook maar even aan, omdat we helemaal fan van hun zijn:-))

Om 12.00 uur naar het gebouw waar TEDxAlmere plaats zou vinden: het Alnovum in Almere. Daar was een heerlijk gezonde drukte te zien en ja, Elma was er ook helemaal in actie. Buiten kwamen we Angela Esajas tegen, wat een leuke vrouw! Haar hadden we in aanloop naar TEDx via de telefoon gesproken waarin we onze muziekwensen mochten opgeven. En eerlijk is eerlijk: een VIP uit de Nederlandse televisie- wereld spreek je niet elke dag. Het was dus desto leuker om te ontdekken dat zij een hartelijke en professionele dame is die zich uitstekend voorbereidt op haar werk. Wat nog frappanter was: zij kwam aan in spijkerbroek en gympen en even later stond zij daar in haar glimmende broek met hoge hakken, op en top celebrity:-))

In de aanloop naar het event gingen we met alle sprekers gezellig koffie drinken en elkaar leren kennen. De aula van het Alnovum liep langzaam vol met publiek. De wethouder en zijn assistente arriveerden en ook onze Marc Harmsen was erbij.TEDxAlmere Marc Harmsen

De middag begon…en zonder enige twijfel was het een zeer geslaagd programma, een perfecte organisatie, een boeiende reeks aan sprekers en een fantastisch publiek. We werden in elk verhaal geraakt: de ideeen (ideas worth spreading) en invalshoeken waren vernieuwend, spetterend en confronterend tegelijk. Je zal bijna zeggen dat een TEDxTalk je herinnerd aan de ware aard van het menselijke bestaan:

Waarom doen we dingen zoals we die doen en kan het niet allemaal veel beter, veel menselijker?

Of het nou de wethouder Renée Peters, de presentatrice Angela Esaja (met haar persoonlijk verhaal), Jitske Kramer, Gerard Hellwig, Barbara Meyer zu Altenschildesche, Nicolas Singer, de muziek, de presentatie of het napraten met het publiek waren die ons aan het denken en heroverwegen zetten, we bevelen TEDxAlmere ten zeerste aan als een zeer wenselijk instrument om ideeen te genereren die kunnen leiden tot verbetering van het leefklimaat of zelfs tot volledig omdenken.

Ons verhaal, dat gehouden werd door Beate, begon natuurlijk lekker: het filmpje deed het niet. Niet getreurd: 1,31 minuten winst om het idee van Growing Green Houses te vertellen. Ze had natuurlijk instructies gekregen waar zij moest staan: op de rode ronde plek, wat blijkbaar eis is voor het organiseren van een TEDxTalk. TEDxAlmere Beate Bouwman

Vanuit het publiek grote ogen, knikkende koppen en daverend applaus…het verhaal sloeg aan, ht idee werd opgepikt en mensen raakten enthousiast. En de wethouder, die elke belofte houdt, die hij maakt, beloofte ons iets: GGH op de Floriade 2022. Daarvoor deden we het!

Toch moeten we met volle respect toegeven dat er iemand was die ons de show steelde. Iemand die iedereen de show steelde. Geen mens, maar een mooi bruin varken. Tja, daar kon niemand tegenop. Zo kan “concurrentie” uit volledig onverwachte hoek je eigen ideeen volledig relativeren. En dat is maar goed ook.

We kijken terug op een geslaagd event, fantastische mensen, een professionele en lieve organisatie en een welwillend en geinteresseerd publiek.

Hierbij onze grootste dank aan de hele organisatie van TEDxAlmere onder leiding van Hans Ruinemans (licentiehouder) en Elma Harmans (eventmanager) voor het enthousiasme en de mogelijkheid om het idee van Growing Green Houses aan een groter publiek te presenteren.

We houden jullie op de hoogte van alle oogst!

Binnenkort zijn de filmpjes te zien van de diverse presentaties. Foto’s zijn beschikbaar via de site van TEDxAlmere. TIP: wil je volgend jaar erbij zijn, dien je je met een overtuigende motivatie vooraf aan te melden:-))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: