Het kernteam

Het idee van Growing Green Houses werd begin november 2013 gelanceerd en direct omarmd door een klein aantal architecten en ondernemers, alhoewel niet hun dagelijkse werkzaamheden maar de uitwerking en realisatie van het idee voorop staan.

Nu, enkele weken verder, lijkt het idee steeds meer vorm en inhoud te krijgen en zeer geschikt te zijn als inspirerend kapstok voor verbinding, educatie, informatie, activiteiten en ervaring. Een proces dat we graag willen delen.

Het kernteam en hun motivatie:

Beate Bouwman Beate zwart-wit

is ervan overtuigt dat bouwen met de natuur als leidraad en raadgever de beste manier voor mens en milieu is. Het idee voor Growing Green Houses werd geboren op een moment dat het woord “bio” voor en achter alles geplakt werd en de consument opnieuw misleidt dreigt te worden op zijn weg naar gezond en verantwoord bouwen.

Growing Green Houses als letterlijke invulling van Growing Green Cities oefent een magische aantrekkingskracht uit voor sceptici en liefhebbers en kan statement en inspiratiebron, maar ook als daadwerkelijk mogelijke bouwmethode richtingwijzend zijn naar een groene, verbindende en gezonde leefomgeving.

In haar dagelijkse werkzaamheden is zij eigenaar van ecoScala, een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is op bio-ecologisch en bouwbiologisch bouwen, Greenus, leverancier van natuurlijke bouwmaterialen en duurzame energie-installaties en oprichster/directeur van het Instituut voor Bouwbiologie + Ecologie Benelux IBB/IBN dat opleidingen verzorgt over bouwbiologie, meettechnologie en integrale huistechniek.

Ralf van Tongeren EB Huisvanovervloed

Na zeven jaar werkzaam geweest te zijn  bij architectenbureaus begon ik in 2009 Platform M3 architecten. Het is mijn vertrekpunt van waaruit ik op ontdekking ga. Ontdekken staat voor mij gelijk aan experimenteren en je verbazen over de vaak verassende resultaten die daardoor ontstaan. De ervaringen, kennis en mooie verhalen die dat oplevert deel ik het liefst met anderen. Leidende gedachte daarin: Je leefomgeving houdt niet op bij de voordeur! Het activeert een besef van verantwoordelijkheid voor onze omgeving waarin gebouwen en objecten niet alleen plaats innemen maar ook beschikken over de capaciteit terug te geven op sociaal en ecologisch vlak. Architectuur krijgt zo het vermogen meer te zijn dan alleen uiterlijke verschijning en vorm.

De sociale en ecologische aspecten zijn binnen Growing Green Houses als vanzelfsprekend in ruime mate aanwezig. Als je alleen al kijkt naar de populariteit van een nationale boomplantdag dan kun je je voorstellen op welk enthousiasme Growing Green Houses kan rekenen. Het gegeven dat wij met dit initiatief ons op het spanningsveld van natuur en architectuur begeven is een enorme uitdaging die ik als architect graag aan wil gaan. Samen experimenteren hoever we kunnen gaan op het gebied van ontwerp en constructie. Samen ontdekken waar we uitkomen met dit waanzinnige idee. Dat is de drijfveer.

Ralf is nauw betrokken bij het Huis van Overvloed.

Marc Harmsen Marc Harmsen 1

Marc Harmsen is architect en eigenaar van Puur Architectuur in Deventer. Zijn focus ligt op milieubewust, natuurlijk en gezond bouwen. Hij is nauw betrokken bij de nieuwbouw van Hof van Twello.

Door te bouwen met levende bomen en planten creëer je betekenisvolle ruimtes waar mens en natuur kunnen groeien en bloeien. Deze vorm van bouwen werkt verbindend en brengt mens en natuur weer dichterbij elkaar.

Growing Green Houses biedt het platform om dit samen te realiseren!

Manuel Lindeboom manuel lindeboom zw

Manuel is voorzitter van de stichting De POF, die een op permacultuur en ecologische bouw- en leefvorm gebaseerd wonen wil gaan realiseren.

Als eigenaar van Lindeboom Schildersbedrijf werkt hij vooral op het gebied van ambacht en onderhoud waarbij duurzaamheid in de breedste zin zowel betrekking heeft op het materiaal, de verwerking, de esthetiek en de kwaliteit. Als uitgesproken liefhebber en vakman op het gebied van schilderen met natuurlijke verven kent Manuel als geen ander de kansen en beperkingen voortvloeiend uit materiaalkeuze en weersomstandigheden en de rol van tijd als succesfactor.

Mary Rouw Mary Rouw zw

heeft zich gespecialiseerd in het kweken van Eucalyptus bomen, een van oosprong Australische boomsoort, en is bereid om in een later stadium o.a. mensen te begeleiden met het aanplanten en onderhouden van het “bouw”werk. Haar passie bestaat in het daadwerkelijk werken en zorgen met en voor levende planten, met name Eucalyptus.

Als eigenaar van de Eucalyptuskwekerij KOALA beschikt zij over oneindig veel kennis en praktische ervaring en een gespecialiseerd netwerk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: