cocoon

Nadat we het idee van Growing Green Houses ongeveer vijf maanden geleden in Almere gelanceerd hadden, is ontzettend veel gebeurd:

Zo’n idee vormt zich bij de gratie van nieuwsgierigheid en enthousiasme…veel mensen wilden meer weten over dit idee, hebben ons verder geholpen met contacten, ons liefdevol opgenomen in hun gedachtegoed, ons welkom geheten in hun organisatie, ons een podium gegeven of hun betrokkenheid spontaan kenbaar gemaakt…

We hebben dit opgezogen als een spons: blij over het enthousiasme en dankbaar voor de hoop die dit kweekt. We hebben telkens geprobeerd om het vlammetje, dat Growing Green Houses bij ons los gemaakt heeft door te geven: raak enthousiast van het idee en de dimensies die dit geeft.

Waar staan we nu, maart 2014?

Volgende week een TEDxTalk in Almere. Gisteren een waanzinnige excursie door Almere en Flevoland. Versterking van het kernteam (hierover binnenkort een uitgebreid verslag) en uitnodigingen voor allerlei bijeenkomsten.

IMG_2803Kontakt gehad met heel veel enthousiaste mensen uit Almere, Lelystad, Dronten en Flevoland en net zo veel mooie plekjes bezocht.

Wat nog veel leuker is, is het feit dat het idee steeds verder groeit: van oorspronkelijk een tastbaar project (de Growing Green Houses) zijn de dimensies steeds dieper en groter geworden. GGH (= GrowingGreenHouses) zet tot denken aan en relativeert wat we tot nog toe kennen. Een paar voorbeelden:

  • Normaliter wordt een huis binnen een zo kort mogelijke tijd gebouwt, zijn we niet betrokken bij de productie van de bouwmaterialen en halen deze vaak ook van verre. Alles volkomen tegenovergesteld tot een groeiend huis.
  • Meestal wordt een house-warming gegeven als alles af is en het aan buren en familie toonbaar is. Als afsluiting van een lang en kostbaar proces. Ook dit is volledig anders bij GGH: we vieren het begin, tussentijds, bij functionele ingebruikname…dus continue. Van “oplevering” is geen sprake.
  • Garanties over het slagen van dit project zijn er niet of – als u al een garantie wilt – net zo veel als u krijgt voor de opvoeding van uw kinderen.
  • Waardebepalingen, taxaties… wat is een gebouw waard dat over 10 jaar (misschien) in gebruik genomen wordt, maar waar gedurende de 10 jaar mensen van leerden, betrokken waren, opgroeiden, meehielpen, waar politici verhalen vertelden, waar studenten fimpjes over maakten, waardoor jij en ik aangezet werden om anders over onze denk- en handelswijze na te denken? Zijn we ueberhaupt in staat om echte waarde te taxeren?
  • financiering: hoe financier je iets dat pas over 10 jaar datgene oplevert waarvoor het bedoelt is? En hoe kan datgene dat er in die tijd ingestopt en uitgehaald wordt bijdragen tot die financiering?
  • Dienstbaarheid en participatie (bijna modewoorden), allebei direct gelinkt aan GGH, maar moeilijk vatbaar in een projectmatige aanpak, waarbij terecht aangemerkt mag worden, dat een projectmtige aanpak misschien niet de juiste tool is om dit op gang te brengen. Organische groei (ook bijna een modekreet) maakt het denken hierover eenvoudiger, zonder direct iets te zeggen over de concrete invulling. Zwermen (laatst gehoord en direct omarmt) past dan al veel beter bij de wijze van werken. Terwijl het natuurlijk helemaal niets met werken te maken heeft: creeren, genieten, bouwen, planten….woorden schieten te kort.
  • Project en proces: terwijl de meest egebieds- of wijkopntwikkelingen gedurende vele jaren vanachter een bureau geplant worden en pas op een laat moment de uiteindelijke gebruiker/bewoner benadert en betrokken raakt, is at bij GGH volledig op zijn kop: vanaf dag 1 is het proces voorafgaand aan het project even, indien niet zelfs meer, belangrijk onderdeel van het uiteindelijke project. Precies het verband tussen groei en bloei. Het ene kan niet zonder het andere.

Al deze – en nog veel meer – gesprekken voeren we continue. Een gek idee, dat tot verbeelding spreekt en tegelijk aanzet om onze gebruikelijke wijze van benadering eens volledig onder de loep te nemen.

Deze vragen zullen we zeker opnemen in het begeleidende programma van GGH. Heeft u zelf goede ideeen, vragen, opmerkingen…laat het ons horen.

Onder het kopje “gezocht” leest u hoe u ons kunt helpen. Maar vanzelfsprekend bent u welkom om zich op een andere wijze uw interesse/ ondersteuning kenbaar te maken.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: